Het hele jaar door barbecueën; daar is allang niks geks meer aan. Bovendien is de BBQ de eeuwige hamburger met aardappelsalade allang ontstegen. Dus gaat de BBQ aan – in de zomer is dat toch nét even gezelliger – dan drinken we er een goed geselecteerd glaasje bij. Onze wijnexperts geven graag een voorzet: Ewout Jansen van Il diVino Wijnwinkel gaat voor El Paisano de Tares.
Dorstig
Ewout: “Letterlijk betekent het ’De boer van Tares’. Nou, iemand die op het land werkt… in de zomer (!)… in Spanje (!)… heeft dorst. Grote dorst. De afbeelding op deze fles is dan ook geen toeval natuurlijk. Voor je het weet is de fles leeg. Na een dag hard werken op het land. Maar ook als je uit kantoor komt. Of op zondagmiddag in de achtertuin. Je bent gewaarschuwd dus.
Witte én rode druiven
Dit vrolijke, zomerse sap komt uit de nog relatief onbekende wijnstreek Bierzo. En daar is de rode Mencia druif de held (ooit door Franse pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela aangeplant). Een beetje wijnboer is eigenwijs, dus hij heeft mencia in de mix gedaan met godello en palomino fino. En… dat zijn witte druiven. Mag dat dan wel van de D.O. (Denominación de Origen, het herkomstgebied)? Jazeker, zolang de witte en rode druiven maar vóór vergisting gemengd worden. En of het wel of niet mag, interesseert me eigenlijk ook weinig.
Doordrinkbaar
Wat ik veel belangrijker vind, is of er nog een tweede fles in de buurt is. Want wát een feestje, deze wijn! Licht helderrood van kleur, ongekend rond en sappig. Verfrissend en aromatisch rood fruit, viooltjes en gebak, met tonen van mineralen en iets venkel. Zeer zonnig, zeer doordrinkbaar. Heerlijk bij zowel gegrilde zalm, puntpaprika’s als kipsaté, van de BBQ. Wat het ook wordt, wij wensen je een mooie zomer!”
Il diVino Wijnwinkel
Bussumerstraat 6 – Hilversum
Telefoon: 035-7856634
Havenstraat 136 – Bussum
Telefoon: 035-6229159
www.ildivino.nl