Scholieren die twijfelen over hun profielkeuze? Eindexamenleerlingen die geen idee hebben wat de volgende stap zal zijn? Jongeren die nog zoekende zijn naar een goede invulling van een tussenjaar? Madelon van Overbeek en Myrthe Maathuis van KIESWIJS weten er wel raad mee. Via een analyse en een persoonlijk traject gaan ze op zoek naar de talenten van het kind en helpen ze hem of haar de beste keuze te maken.
Assessments
Kieswijs is in 2005 opgericht in Bussum door Els Evers en Karin ter Kuile. Als medewerkers van een psychologisch adviesbureau kwamen ze op het idee om de assessments die zij voor volwassenen deden, in te zetten voor jongeren die een studiekeuze moeten maken. Een schot in de roos, en inmiddels is Kieswijs uitgegroeid tot een landelijke organisatie, met Kieswijs-adviseurs op diverse locaties. Het aanbod is flink uitgebreid, onder meer met een analyse bij profielkeuze, tussenjaar en masterkeuze, plus een vervolg op werkvlak. Zo richten Els en Karin zich nu steeds meer op ‘Kieswerk’, waarbij zij afgestudeerden richting helpen bepalen bij het kiezen van de soort baan die bij ze past. En op ‘Kiesinzicht’ waarmee zij mensen helpen hun eigen grenzen te bewaken ter voorkoming van een burnout.
Inzicht
De middelbare scholieren zijn in goede handen bij Madelon van Overbeek en Myrthe Maathuis. Zij nemen als waardige opvolgers van Els en Karin in ’t Gooi de gesprekken over. Zowel Madelon als Myrthe werken al langer op het gebied van (pedagogisch) advies en trainingen met kinderen en jongeren als doelgroep, en Kieswijs past hen beiden als een handschoen. “Ieder kind heeft talenten, kwaliteiten en natuurlijke vaardigheden,” zegt Madelon. “Waar krijg je nou echt energie van en waar gaat je hart sneller van kloppen? Het is niet eenvoudig om al dat inzicht zelf te verkrijgen, terwijl het enorm zinvol en eigenlijk onmisbaar is om te hebben, als je deze belangrijke keuzes moet maken.”
Kieswijzer
Kieswijs maakt gebruik van de zogenaamde Kieswijs-analyse, die ontwikkeld is door Els Evers, Karin ter Kuile en testpsycholoog Wouter Schoonman. Myrthe: “Deze analyse kun je zelf doen, online, wanneer het jou uitkomt. Daarna begint het pas, want met alleen het maken van een test ben je er natuurlijk niet. De uitkomsten van de test laten veel zien: is een kind hulpvaardig, pragmatisch, ondernemend, artistiek, conventioneel, realistisch, inhoudelijk, noem maar op. Maar dan het belangrijkste: wat betékent dat nou eigenlijk voor het kind en voor de keuzes die gemaakt moeten worden? En natuurlijk: welk profiel of welke studie sluit daar goed bij aan?” Madelon en Myrthe zijn goed op de hoogte van de verschillende studiemogelijkheden en kunnen daardoor helder richting geven op dat vlak.
Eerlijk gesprek
Inzicht en bewustwording is mooi, maar kan soms ook een beetje confronterend zijn. Voor scholieren, maar evengoed voor de ouders. Myrthe, zelf moeder van vier, weet het als geen ander: “Veel ouders raken in de puberteit de communicatie met hun kind een beetje kwijt, terwijl dit belangrijke onderwerpen zijn om te bespreken. Het is heel interessant om juist in deze fase het gesprek met elkaar aan te gaan. Dat krijgen we ook vaak terug van de ouders, én van de scholier, dat het zo verfrissend is om open en eerlijk met elkaar te bespreken welke wensen, dromen en mogelijkheden er zijn. De analyse is daarbij een goede handleiding. Die liegt namelijk nooit.”
Hier vind je Kieswijs:
PLEK huiswerkbegeleiding en Kieswijs Bussum
Vaartweg 23 G, Bussum
www.kieswijs.nl
madelonvanoverbeek@kieswijs.nl
myrthemaathuis@kieswijs.nl