Hollandse nieuwe
Hij is er alweer een tijdje: de nieuwe haring, ofwel de Hollandse Nieuwe. En nu is daar ook weer de fameuze Haringtest van het AD met daarin welgeteld twee vishandels uit het Gooi. De recensies zijn overigens niet al te best, maar in veel reacties lezen we termen als ‘vriendjespolitiek, corruptie en boevenstreken‘, dus echt veel zorgen maken we ons niet.
Haring in het Gooi
Of je nou een visje haalt bij de visjuwelier of op straat bij een viskraam, eigenlijk geldt maar één ding als het om het maatje gaat: dat ‘ie voor je neus wordt schoongemaakt. Alle medewerkers van Gooische Tam Tam zijn in het Gooi op jacht gegaan om de smaakpapillen op scherp te zetten. We kunnen gerust stellen dat we kenners zijn: er zijn inmiddels al vele haringen geproefd op alle bekende haringparty’s in het Gooische. Het viel ons niet tegen, al is de ene haring natuurlijk de andere niet. Blijf vooral alert dat hij stante pede wordt schoongemaakt.
Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat). Als alle omstandigheden goed zijn, eet een haring zichzelf in het voorjaar elke dag 2 procent vetter. Uiteindelijk kan een kwart van zijn gewicht uit vet bestaan. Het percentage moet in elk geval 16 procent zijn en dan begint de vangst op maatjesharing. Die duurt meestal tot juli en tot en met september mag deze haring als Hollandse Nieuwe worden verkocht.
Hoe wordt Haring eigenlijk klaar gemaakt ?
Het rijpingsproces wordt gereguleerd met het zouten van de vis; hoe meer zout, des te langer de haring kan rijpen. Vroeger moest de vishandelaar het zonder diepvriezer stellen, waardoor er veel zouter werd gekaakt. De gezouten haringen werden in een houten vat bewaard. Omdat er niet meer op haring mag worden gevist in de Noordzee, is de benaming Hollandse Nieuwe eigenlijk niet goed. De haring die in Nederland wordt verkocht, wordt voornamelijk aangevoerd door Noorse, Deense en Schotse schepen.