“Als ik een hond was, zou ik inderdaad met mezelf willen wandelen, ja.” Jenny Atsma van De Uitgelaten Hond zegt het aan het eind van het filmpje dat onlangs over haar is gemaakt. Het klinkt misschien grappig, maar Jenny is bloedserieus. Net zo goed als ze haar Hondenuitlaatservice bloedserieus neemt. “Ik vind eigenlijk dat het een beschermd beroep zou moeten zijn. Er is veel ‘wildgroei’.”
Jenny Atsma zegt meestal wat ze denkt, al probeert ze zich tegenwoordig een beetje in te houden. Zodra het over haar beroep gaat, wordt ze toch, vanzelf, wat feller. Want een hondenuitlaatservice runnen betekent niet ‘een busje kopen en lekker een beetje met honden wandelen’. Dat kan ze niet genoeg benadrukken. Zelf rolde ze bij toeval in het vak. Ze stopte met fulltime werken en droomde van een tweedehands kledingzaak. Maar toen ze de hond van haar buurvrouw ging uitlaten, als vriendendienst, kwam ineens het idee in haar op om een uitlaatservice te beginnen.
Diploma’s
“Als je met een roedel honden op stap gaat, is het wél van belang dat je echt verstand van honden en hun gedrag hebt”, is haar stellige overtuiging. Dus volgde ze diverse opleidingen, zoals de module ‘Ethologie hond’ (lichaamstaal van de hond kunnen ‘lezen’) en de opleiding tot kynologisch instructeur. Ze schoolt nog regelmatig bij op het hondenvlak, volgt seminars, workshops en trainingen en ze liep vijftien weken stage op de beste hondenschool van Nederland: de Laar in Bemmel. Oók behaalde ze haar diploma ‘Gediplomeerd Hondenuitlaat Service’ bij hondenschool Martin Gaus, al vond ze dat destijds geen beste opleiding, eerlijk gezegd.
Opvoeding
En Jenny zegt alles eerlijk. Dat was wel eens confronterend voor hondeneigenaren in het Gooische bos of op de heide, want vaak kon Jenny het niet laten om mensen aan te spreken op de manier waarop ze met hun hond omgingen. “Van de mens dus, hè”, verduidelijkt ze. “Een hond misdraagt zich niet zo snel, dat ligt vaak mede aan de opvoeding.” Adviseren doet ze nu alleen nog maar als men er expliciet om vraagt. Tenzij iemand in de hitte met een hond gaat fietsen ofzo, tja, daar moet ik dan gewoon iets van zeggen. Maar ik informeer, ik scheld
iemand niet de huid vol.”
Dynamiek van de groep
Jenny heeft veel geleerd van de praktijk en dat doet ze eigenlijk nog elke dag. Al staat ze, wat de honden betreft, niet vaak meer voor verrassingen. Haar opgedane ethologie-kennis komt haar in dit werk goed van pas. “Juist als je een grotere groep honden uitlaat, is het belangrijk dat je ze goed kunt ‘lezen’. De stand van de oren, de ogen, de staart; het vertelt veel over hoe een hond zich voelt en zal gedragen. Het grootste misverstand is altijd dat men een kwispelende hond aanziet voor een blije hond. Dat kan, maar het klopt lang niet altijd.” Jenny let altijd goed op de dynamiek van de groep. Maar ook tijdens het uitlaten zijn er nog tal van zaken van belang. Wie laat je bijvoorbeeld als eerste uit de bus? Eerst die zeven bekenden en dan de drie nieuwe, of andersom?
Intake
Jenny is apetrots op haar bus, waarin de honden allemaal gescheiden in een eigen bench zitten. “Zo hebben ze allemaal hun eigen plekje tijdens het vervoer.” De bus voldoet volledig aan veiligheidsnormen volgens de voorwaarden van de Belangenvereniging Hondenuitlaatservices Nederland. “Ik heb een EHBO-doos, een brandblusser, maar bijvoorbeeld ook een elektrische dakventilator en airconditioning.” Wie met Jenny op stap wil, kan eerst een intake met de baas verwachten. Er worden afspraken gemaakt over het halen en brengen, maar ook de karaktereigenschappen van de desbetreffende hond worden besproken. Want Jenny wil wel weten wat voor vlees ze in de kuip heeft. “Ik ben eigenlijk de hele wandeling met ze bezig, zonder druk, dwang en intimidatie. Je moet zo’n groep wel managen; de honden hebben vrijheid, maar wél binnen grenzen. We gaan elke dag weer met veel plezier op pad met zijn allen, en ik hoop dat ik dat nog tot in lengte van dagen mag en kan blijven doen.”
De uitgelaten hond from Wendy van Muyden on Vimeo.