Nieuws, Ondernemen, Tam Tam

Charlotte Houberg: Sopraan met een missie

Ze rondde cum laude haar masteropleiding aan het conservatorium af, maakte haar solodebuut bij Nationale Opera & Ballet, zong bij Holland Opera en met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. En dat is nog maar een kleine greep uit haar imponerende cv. Corona sloeg midden in een glansrijke carrière een vervelend gat, maar de Bussumse operazangeres Charlotte Houberg (1991) heeft – gelukkig – nog behoorlijk wat noten op haar zang.

 

Charlotte

Charlotte (Foto: Arie van den Hout)

Etiquette

Een operazangeres op Instagram: je verwacht het niet op de een of andere manier. Maar Charlotte uit Bussum verveelde zich dood toen door corona alles gecanceld werd. Stilzitten en bij de pakken neerzitten ligt haar niet, dus begon ze steeds actiever te worden op haar Instagram-account. Onder meer met adviezen voor andere zangers. Daarnaast begon ze steeds meer te posten over klassieke muziek. De vermakelijke serie Etiquette bij klassieke concerten bijvoorbeeld, want wanneer mag je nou eigenlijk klappen? (Een van de antwoorden: houd die blanke grijze man voor je in de gaten, die weet het meestal wel). Mag je te laat komen en is er een kledingcode? Charlotte hoopt met haar posts ook, en misschien wel vooral, een jonge doelgroep aan te spreken. Want het is soms best een frustratie van haar, dat klassiek zich op zo weinig belangstelling mag verheugen van met name de jongere generatie.

Klassiek zang

Eerst even terug naar haar eigen jeugd. Charlotte, die opgroeide in het Gelderse dorpje Hulshorst, had als kind juist wel affiniteit met klassieke muziek. Vanaf haar zevende jaar speelde ze viool en dat deed ze al snel heel verdienstelijk. Ze wilde graag naar het conservatorium – of journalist worden. “Toen ik naar de open dag van de School van de Journalistiek ging, als introvert dorpsmeisje, was die droom meteen voorbij. Ik vond dat allemaal vreselijk heftig, het paste niet bij mij. Maar muziek maken, dat wilde ik ook graag. Op mijn zestiende begon ik met zingen en toen ging er een wereld voor me open: ik vond het geweldig. Ik werd aangenomen op de vooropleiding klassiek zang van het conservatorium en later ook voor de bachelor op het conservatorium zelf.

Cum laude

Charlotte

(Foto: Arie van den Hout)

Charlotte volgde haar opleiding aan het Utrechts Conservatorium en vertrok naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag om bij haar nieuwe docente Henny Diemer les te kunnen volgen. Zowel haar bachelor en haar master rondde ze cum laude af. “En dan stap je in de échte wereld,” lacht Charlotte. “Je bent dan ineens één van de velen. De concurrentie is moordend, en dat is wereldwijd zo. Vroeger had je eigenlijk vooral te maken met andere Europese zangers, maar de wereld is kleiner geworden en daardoor is de concurrentie juist toegenomen. Er zijn maar weinig beschikbare plekken in die overvolle markt.”

Van huiskamerconcert tot Concertgebouw

Gelukkig had Charlotte niet te klagen: ze maakte haar debuut als heks bij Nationale Opera en Ballet en in de jaren daarna kwamen er veel dromen uit: ze zong een prachtig soloprogramma met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ging tweemaal op tournee met Holland Opera, stond op de bühne van het openluchttheater in het Amsterdamse Vondelpark en diverse malen in het Concertgebouw in Amsterdam. “Ik zing graag voor groot, maar zeker ook voor klein publiek. Intieme huiskamerconcerten zijn fantastisch om te doen, evenals zingen in de kerk. Ik heb ervaring opgedaan in het zingen van opera, oratorium en lied. Bij een opera breng je het hele verhaal, met een orkest en vaak een decor en een koor. Oratorium is in de kerk, denk bijvoorbeeld aan de Matthäus-Passion. Dan heb je ook te maken met een orkest en een koor, maar dat is niet met decor, acteren en kostuums. Als je ‘Lied’ zingt, gaat het om korte stukjes, vaak is dat solozang met bijvoorbeeld een piano. Korte verhaaltjes zoals een sprookje of een gedicht.”

Charlotte

(Foto: Arie van den Hout)

Klassiek is overal

Charlotte kan het niet laten om een beetje te doceren; ze is nu eenmaal zo bevlogen en gepassioneerd dat ze er graag over vertelt. “Wat ik belangrijk vind, is dat de kloof tussen klassiek en jongeren gedicht komt. De grap is: overal hoor je klassieke muziek. Denk aan populaire Netflix-series als The Crown, Breaking bad en Game of Thrones; en films: Intouchable, Harry Potter- en Lord of the Rings-films en ga zo maar door. Maar ook bij commercials, in supermarkten en bijvoorbeeld in metrostations is klassiek te horen! Het zou zo leuk zijn als jongeren meer naar het concertgebouw komen; ik probeer in elk geval om daartoe uit te nodigen. Mede daarom ben ik ook zo actief op Instagram. Ik hoop mensen, en dus ook jonge mensen, nieuwsgierig te maken. Zij denken vaak dat klassiek saai en moeilijk is, maar ik ben ervan overtuigd dat klassieke muziek en opera voor iedereen toegankelijk kunnen zijn. Vroeger werd deze muziek gecomponeerd om te vermaken. Dat wil ik nog steeds: mijn publiek vermaken.”

 

 

 

Hier vind je meer over Charlotte:

Charlotte is 30 jaar en woont samen met Gerard in een appartement in de Bussumse Vredekerk.

Meer informatie en boekingen:
www.charlottehouberg.nl
@charlotte_houberg

18 oktober 2021

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.