Ondernemen

Larense Trudy ontwikkelt app om dyslexie te herkennen

Leonardo da Vinci, Mozart, Einstein, Picasso, John Lennon, Steve Jobs, Steven Spielberg, Robbie Williams… het zijn niet de minsten van wie vermoed wordt of bekend is dat ze dyslectisch waren of zijn. Toch is dyslexie allesbehalve een feestje. Wat het ook niet makkelijk maakt, is dat het soms wel anderhalf tot twee jaar duurt voordat met behulp van testen de juiste diagnose wordt gesteld. De Larense Trudy Joling, die al 15 jaar een praktijk heeft voor dyslectische mensen, vond dat dat sneller moest kunnen. Daarom ontwikkelde ze de app Dyslexie Test & Tips.

Trudy Joling

Trudy Joling. Foto van Ophem

Gedragsstijlen herkennen

In haar praktijk heeft Trudy alle kenmerken van dyslexie leren kennen. Haar ervaringen heeft ze gebruikt om de app te ontwikkelen, waarin al die kenmerken in kaart zijn gebracht. “Met behulp van deze app kun je binnen tien minuten ontdekken of iemand een indicatie heeft voor dyslexie. Met die informatie kun je vervolgens een aanvraag doen voor verder onderzoek. Docenten zijn er vaak niet voor opgeleid en weten het ook niet altijd precies. Als zij de app goed bestuderen, worden ze een stuk wijzer.” Niet alleen vanuit het onderwijs, maar ook binnen het bedrijfsleven is er veel interesse voor de app. “Ik ben de eerste die het gedrag van mensen met dyslexie in een app in kaart heeft gebracht”, vertelt Trudy. “Want dyslexie gdyslectie appaat niet alleen maar om het slecht kunnen lezen. Het heeft ook invloed op gedrag. Met de app kun je met de twaalf verschillende gedragsstijlen je eigen gedragsprofiel maken. Uit zo’n test blijkt bijvoorbeeld of iemand z’n kracht op het creatieve vlak ligt, of meer op een ander terrein.” Dyslexie Test & Tips is te downloaden in de App Store of als Android app op Google play.

Testje

Nadat een dyslectische vriendin beschreef hoe het is om een tekst te lezen, heeft developer Victor Widell als voorbeeld een tekst gemaakt. Hoewel het voor iedereen verschillend is, lijkt deze tekst toch wel erg in de buurt te komen van hoe iemand die dyslectisch is een tekst ziet: de letters verschuiven continu en de woorden veranderen voortdurend. Bekijk het hier zelf.

 

 

23 oktober 2016

Door

Sarah Saarberg Hoofdredacteur Gooische Tam Tam


Like Ons Op Facebook
Facebook Pagelike Widget
Over de Gooische Tam Tam
De Gooische TamTam is het grootste en populairste platform in het Gooi, voor alle leuke nieuwtjes, horeca, winkels, ondernemers en events in ‘t Gooi en omstreken.

Doormiddel van verschillende rubrieken, zoals agenda lifestyle en nieuws uit bereikt de Gooische TamTam per maand ca. 50.000 bezoekers, 18.000 Facebookers, 4000 Twitteraars, 2500 Google+ en 2000+ Linkedin contacten afkomstig uit ‘t Gooi.